Buat blog je dan dapat duit... Masyukkk....

Followers

Buat blog je pastu dapat le duit....

Thursday, April 16, 2009

Makan2...


Malam tadi (15/4) dlm lps Isyak aku dgn family pegi ar kuar mkn mlm sama 2, kitowang mkn kat kedai masak asam kat jalan Laksamana... nama kedai tu Pokok Besar, sbb mmg kat dpn kedai tu ada poko2 besar, sepanjang tepi jalan area situ ar..

Sementara nak tunggu order sampai, mkn la Otak Melaka dulu.. Yummy...



Ni la masak asam ikan pari, kat melaka, kalo order masak asam pedas, dia kasi nasik siap ada telur asin dgn acau (acar lah..!)








Makan time.... jemput tgk eh..












kalo ada member2 tersinggah kat Melaka ni pastu teringin nak mkn asam pedas, bole dtg sini, sbnrnye ada banyak kedai lain lg yg aku biasa pg, tp takut korang tak thn pedas nanti.. Asam Pedas Power dpn Perigi Hang Li Poh (kwn sekolah aku punya kedai..) kalo aku pg kedai dia, aku post lagi eh.. babai




Tuesday, April 14, 2009

7 Keajaiban Dunia...



Rasanya ramai yg tau apa yg dikatakan '7 keajaiban dunia' ni kan, seperti yang kita tau, ia adalah bentuk bangunan, tugu, menara atau apa jua bentuk binaan ciptaan dan binaan manusia. Seperti yang tlh di update dalam www.new7wonders.com 7 keajaiban tersebut telah di announced berdasarkan lbh 100 juta undian yg dikelolakan. Sebenarnya banyak finalist yang disenaraikan tau, tp yang terpilih adalah......

1. The Pyramid at Chichén Itzá (before 800 A.D.) Yucatan Peninsula,Mexico
2. Christ Redeemer (1931) Rio de Janeiro, Brazil
3. The Roman Colosseum (70 - 82 A.D.) Rome, Italy
4. The Great Wall of China (220 B.C and 1368 - 1644 A.D.) China
5. Machu Picchu (1460-1470), Peru
6. Petra (9 B.C. - 40 A.D.), Jordan
7. The Taj Mahal (1630 A.D.) Agra, India

Musim peperiksaan tiba lagi...

Aaaarrrggghhhhhhhhhhhhh....!!!!



exam dah nak mari... minggu dpn tu.. ! skrg ni kat mana2 ceruk kampus bole nampak studnt study, samada secara duet, grup atau solo... time tu la sape2 yg takde note, mula leee menggagau pinjam note kawan nak photostat ... (teringat cikgu2 dulu ckp, kalo last minit tu, amik note, rebus pastu minum...)


adakah teknik ini masih diguna pakai..? ni masa sekolah rendah pernah la buat...

kan best kalo study tak payah amik exam... tak payah la nak pening2 kepala nak perah otak...!!!








Sunday, April 12, 2009

كتيك چينتا برتسبيه




كتيك چينتا برتسبيه
(Ketika Cinta Bertasbih)


Filem ni masih dlm proses lagi dan dijangka ke panggung Jun 2009 tp panggung kat Indonesia le, kat Malaysia tak tau lak bila...


Aku mmg tunggu2 sgt cite ni, sesape yg baca novel ni mmg rasa seakan meninggalkan kesan.. kisah seorang pemuda bernama Azzam yg rajin dan gigih sgt dlm menuntut ilmu di universiti tertua di dunia (Universiti Al-Azhar) dan bekerja sbb nak sara mak n adik2 kat kg.. dan watak Anna Althafunnisa yg semestinya ada ciri2 wanita idaman setiap lelaki... ( watak Aisyah - Ayat2 Cinta pun sama gak)

Semestinya novel ni akan byk bg korang ilmu agama, teladan dan uat korang nangis gak...

video

Saturday, April 11, 2009

KEMPEN -----> Kurangkan penggunaan plastik




KEMPEN:KURANGKAN PENGGUNAAN PLASTIK


Plastik, keperluan atau kehendak?
Tahukah anda ?
Kajian terbaru mendapati bahawa :




Plastik penyebab OBESITI kerana kandungan bahan kimia ‘Phthalates’ di dalamnya yang mengganggu hormon pada sistem endokrin manusia...!!!!

Phthalates bertindak balas secara aktif apabila terdedah kepada suhu tinggi spt bungkusan teh panas, air botol dalam kereta akibat pemanasan cahaya matahari, plastik dalam microwave dan sebagainya..




Cara mengatasi……









  • Elakkan makanan/minuman panas di dalam bekas plastik.
  • Gunakan bekas kaca.Elakkan bahan berasid dan beralkali spt jeruk dan minuman bergas kerana ia boleh menghakis botol plastik.
  • Elakkan penggunaan botol susu yang mempunyai ‘phthalates’ dan bisphenol A.
  • Elakkan tabiat anak menggigit straw, puting susu,’toy’ dan hujung pen kerana Phthalates akan meresap ke dalam badan melalui air liur.


Ambillah tindakan bijak anda dengan :
  • Membawa bekas sendiri ketika membungkus makanan atau minuman
  • Membawa beg mesra alam ke Komplek Beli Belah.
  • Menghantar semula plastik yang telah digunakan ke pusatkitar semula.

Fikirkan generasi kita, tindakan hari ini akan menentukan kesihatan sejagat.Khidmat masyarakat ini dibawakan oleh :



Program Kesihatan PersekitaranFakulti Bioperubatan dan Sains Kesihatan










Friday, April 10, 2009

Hujan Petang Jumaat

Di suatu ptg Jumaat yg indah dan nyaman, dimaniskan lagi suasana dgn hujan di bumi Shah Alam... bermula la keje kat lab lah.....!!

Ingat nak tulis cerpen ke..?

Td lps solat Jumaat, dlm pkl 3, kena pg lab, ada eksperimen... dgn En Adam (Environmentalist) dibantu dgn Cik Maziah (Lab Manager)

Kitowang uat eksperimen chemistry..Dilution dan Acid-Base Titration (subjek ni dah bljr lama, cuma ni br ada kesempatan uat dlm lab..) Nak cite pjg la, tgk je pic apa tg kitaowang uat k...




Pls focus Guna, jangan tgk camera ok...












Photoshoot lagi... dan lagi.. dan lagiiii......

Tengok Cik Fau, sume owang dia nak uat tanduk.... ish ish ish....



En Adam mcm biasa, cover macho'sssss...
Hah...! Cik Fau uat tanduk kat aku lak...? tak bole jadi ni.. tak bole tak bole......


Kah..kah..kah... kan dah kena.. sowi...!



Ni sesi pinjam lengan... (1st time dgr ni Liza...)






* Episode ni blm abes tau, ada continued....



Photoshoot lagi...