Buat blog je dan dapat duit... Masyukkk....

Followers

Buat blog je pastu dapat le duit....

Friday, December 25, 2009

Anak buah aku cemerlang PMR 2009
MELAKA: Kekurangan pada diri kerana hanya boleh membaca pada jarak 13 sentimeter tidak pernah melemahkan semangat gigih seorang pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Ayer Molek (SMAM) memperoleh keputusan cemerlang dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2009.

Pelajar terbabit, Muhammad Syarifuddin Abu Tahir, 15, dari Taman Seri Duyong, mendapat 7A dan 1C bagi keputusan diumumkan, semalam.

Anak keempat daripada tujuh beradik itu mengalami masalah penglihatan sejak lahir tidak mampu memberi fokus serta silau cahaya dalam tempoh lama.

Ketabahan hati dalam menghadapi kehidupannya yang berbeza berbanding orang biasa menyebabkan remaja terbabit bersungguh-sungguh mendapat keputusan terbaik, walaupun tidak menyangka memperoleh kejayaan itu.

Muhammad Syarifuddin berkata, walaupun mengakui sukar memberi tumpuan ketika belajar di dalam kelas serta di rumah, dia tetap reda dengan ketentuan Allah dan tidak menjadikan takdir itu sebagai halangan buat dirinya.


Katanya, sekiranya gagal melihat dan mencatat apa ditulis guru, dia meminta bantuan daripada rakan ataupun meminjam nota mereka.

“Saya memang mempunyai masalah membaca kerana hanya boleh melihat tulisan pada bahan bacaan pada jarak 13 sentimeter dan ia juga bergantung kepada saiznya.

“Kalau tidak dapat melihat dengan jelas, saya terpaksa menggunakan dua jenis kanta pembesar khas bagi membaca.

“Memang saya akui agak lambat membaca dan berasa tidak selesa dengan menggunakan kanta, namun saya tabahkan hati mengulangkaji pelajaran untuk masa depan,” katanya, di sini, semalam.

Beliau sebelum itu menerima sijil penghargaan dan slip keputusan PMR disampaikan oleh Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri, Isa Abu, di Bukit Baru, dekat sini.

Pelajar terbabit mendapat 7A bagi mata pelajaran Bahasa Melayu, Matematik, Sains, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup dan Pendidikan Islam, dan C bagi kertas Bahasa Inggeris.

Muhammad Syarifuddin berkata, ketika belajar di dalam kelas, dia duduk di meja paling hadapan bagi membolehkannya melihat dengan jelas, dan rutin seperti itu sudah dilakukan sejak berada di sekolah rendah lagi.

Menurutnya, bagi memastikan kejayaan mampu digenggam, dia memperuntukkan masa selama tiga jam.

No comments:

Post a Comment