Buat blog je dan dapat duit... Masyukkk....

Followers

Buat blog je pastu dapat le duit....

Wednesday, June 24, 2009

Fadhilat Rejab...Diam tak diam, dah pun masuk bulan Rejab 1430H.. Sebenarnye bulan Rejab ni byk sangat kelebihannya selain Ramadhan dan bulan2 yang lain.. Keistimewaan dan keagunganya hingga Rasulullah menamakannya sebagai bulan Allah s.w.t..


Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku
.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipat gandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).


Sebenarnye banyak lagi fadhilat Rejab ni, kalo nak diterangkan mmg tak cukup... begitulah Maha Pemurahnya Allah s.w.t pada umat Muhammad..3 comments:

 1. tanx 4 tis...

  semoga kite same2 dpt manfaatkan rejab yg satu ini

  insyaALLAH....

  eh camne nk wat signiture ni ek...nk ltak kat bwah cmni?
  cz aritu ade plih2 then smpai last tu..save kat edit html..xkuar lak kt bawah..xjd..
  die jd latest ntry..emm

  ReplyDelete
 2. Sonang je dik pasal signature tu... kalo signature tu dah buat, convert kan code tu utk blogger... copy code tu, then bukak blog adek, klik kat Setting, pastu klik kat Formatting.. paste kan code td tu ke kolum Post Template.. dan save, dah siap pon... so setiap post dlm blog adik, dh ada signaature automatik..kalo dh ok, bgtau abang yee...

  ReplyDelete
 3. jap ye....tgah pilih sign balik..huhu
  rambang mate tgk banyak2...
  tanx abg fendy..

  ReplyDelete